Sorumlu Su Kullanımı

Sorumlu Su Kullanımı

Su, yeryüzündeki en önemli yenilenemeyen kaynaktır. Restoranlar, faaliyetlerini sürdürmek için büyük miktarda suya ihtiyaç duyar. Grafik, restoranlarda su kullanımının ortalama dağılımını göstermektedir. Suyun en büyük kısmı mutfak/bulaşık ve sonrasında tuvaletlerde tüketiliyor.

Restoranlarda su tüketimini azaltmanın ve su faturasını düşürmenin bazı basit yolları vardır. Restoranınızda aşağıdaki adımlarla bir su yönetimi planı başlatın:

  • Çalışanların fikirlerini alın
  • Konuklarınızın katılımı sağlayın
  • Tüm su kullanan sistemleri ve ekipmanları tanımlayın
  • Tesisinizin ne kadar su kullandığını belirleyin
  • Genel su tüketimini azaltmanın yollarını arayın
  • Uygulayın

Tesisat

Amerika Çevre Koruma Kurumu(EPA)’nun WaterSense programı, su verimliliği standartlarının başlıcalarından biridir. Program, su tasarruflu sıhhi tesisat ekipmanlarını derecelendirir ve nitelendirir. Program lavabo bataryalarını, havalandırıcıları, pisuarları, yüksek verimli tuvaletleri, duş başlıklarını ve peyzaj sulama hizmetlerini derecelendirmektedir.

  • Havalandırıcılar. Mutfak, banyo ve servis yerleri arasında, musluklar gıda işletmelerinde suyun en çok kullanıldığı yerlerden biridir. Musluklardan aşırı su kullanımına karşı basit çözümler bulunmakta. Havalandırıcılar akış hızını minumuma indirmektedirler. Bu süper verimli havalandırıcılar çok ucuzdur ve işletme genelinde kullanıldığında önemli miktarlarda su tasarrufu sağlayabilir.
  • Ön Durulama Vanaları. Mutfak lavabolarında kullanılan ön durulama valfleri, bir işletmenin kurabileceği en kolay, en uygun maliyetli ve etkili tesisat ekipmanlarından biridir. Püskürtücü vanalar,  düşük ve ayarlanabilir su debisi sağlayarak, bir işletmeye yılda yüzlerce lira tasarruf sağlayabilir.
  • Tuvaletler / Pisuvarlar. Yüksek verimli tuvalet sifonları mevcut tüm modellerde bulunabilir. Böylelikle tuvalet kaynaklı su tüketiminden tasarruf sağlanır. Yüksek verimli, az su tüketen modeller, daha az verimli eski modellerle aynı tesisat bağlantılarını kullandıklarından geçiş aşaması oldukça kolaydır.

    Ayrıca, susuz pisuvarlar ile su tasarrufu sağlanabilir. Susuz pisuvar; içinde su veya sifon sistemi yerine bir kartuş bulunan, elektrik, su gibi masrafları olmayan ve kartuş değişim zamanları geçirilmemek kaydı ile çevreci bir üründür. Bu ekipmanlar, sıvı atığın üzerinde yüzen ve kokunun alana kaçmasını önleyen sudan daha hafif bir sıvı madde kullanır. Susuz pisuarlar biraz daha fazla bakım gerektirir, ancak kullanıcıları arasında çok popüler olmuştur. 
  • Sızdıran Muslukları Onarın. Tek bir sızdıran musluktan gelen damlalar bile su faturanıza etki ederken, suyun boşa harcanmasına neden olur. Su ve para harcamak yerine musluklarınızı yeni parçalarla onarın. Birçok yeni musluk parçası, bir tesisatçı çağırmadan hızlı bir şekilde değiştirilebilir.

Ekipmanlar

  • Buharlı pişiriciler. Energy Star etiketli buharlı pişiriciler, standart makinelere göre  %90 daha az su kullanarak büyük ölçüde tasarruf sağlarlar. 
  • Bulaşık makineleri. Energy Star etiketli bulaşık makineleri suyu ortalama % 25 daha verimli kullanır ve su maliyetlerinde tasarruf sağlar.
  • Buz makineleri. Energy Star dereceli buz makineleri, standart makinelere göre %10 daha az su kullanan hava soğutmalı makinelerdir. 
  • Su Arıtma Cihazları, Şişelenmiş Su Makineleri. Su arıtıcılar sürdürülebilir bir restoran için idealdir. Filtrelenmiş su daha sağlıklı bir seçenektir ve şişe suyu kullanımının azaltılmasına yardımcı olabilir. Ticari su filtreleri çeşitli stillerde mevcuttur ve neredeyse hiç bakım gerektirmezler. 

Peyzaj

Uygun teknikler izlenmezse çevre düzenlemesi hızla büyük miktarlardaki suyu tüketebilir. Çevre düzenlemesinde en önemli unsur doğal su verimli bitkileri seçmektir. Ayrıca, çimenli alanların doğal peyzaj düzenlemesiyle değiştirilmesi, bakım maliyetlerini ve su kullanımını azaltır.

Sabahın erken saatlerinde veya akşam geç saatlerde etkili sulama teknikleri, suyun korunmasına ve bitkilerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Gün ortasında sulama, buharlaşmayı artırır ve bazı bitkiler için zararlı olabilir. Manuel sulama en etkili yöntemdir, ancak işletmeler için pratik olmayabilir. Bu nedenle, zamanlayıcılı ve yağmur sensörlü damla sulama sistemleri en kolay, en etkili sulama sistemidir. Çok az bakım gerektirir, ancak mevsimsel olarak ayarlanması gerekir. 

Yağmur suyu toplama, peyzajda kullanılmak üzere çatılardan ve park alanlarından gelen yağmur suyu akışını toplayan, filtreleyen ve depolayan bir tekniktir. Sistemler, su maliyetlerini düşürmede çok etkilidir ve belediye yağmur suyu drenajlarına akışın azaltılmasına yardımcı olur. 

Son olarak, organik bahçe teknikleri pratik, uygun maliyetli ve daha çevre dostu bir seçimdir. Yerli türlerin ekilmesi, organik tarımı çok daha kolay hale getirir çünkü bitkiler o iklimde gelişir ve yerli olmayan türlerin yaptığı suya, bakıma veya böcek ilaçlarına ihtiyaç duymazlar. Organik gübreler ucuzdur, bol miktarda bulunurlar. 

Uygulamalar ve Politikalar

Basit ve etkili uygulamalar, sürdürülebilirlik ve su tasarrufu için temel niteliğindedir. Su verimliliğini çalışan eğitimine ve şirket politikalarına entegre etmek, işletmenizin sürdürülebilirliğe bağlı olduğu bir vizyon oluşturur. Çoğu su koruma uygulaması, personel ve yönetim tarafından, çalışanın günlük rutinlerine hızla entegre olan basit, düşük maliyetli veya sıfır maliyetli değişiklikler gerektirir. Gıda servisi operasyonlarında su tasarrufu yapmanın yüzlerce yolu vardır. Birkaç tanesi aşağıdadır:

  • Etleri akan su altında değil buzdolabında çözün. Akan su kullanmanız gerekiyorsa, su akışını minimum oranda tutun veya etkili bir havalandırıcı kullanın.
  • Zeminleri temizlemek için su yerine kuru temizleme tekniklerini (süpürge ve paspas) kullanın veya hortum yerine su süpürgesi kullanın.
  • Buzu eritmek için akan su kullanmayın. Buzu, düzenli kullanım sırasında eriyeceği bulaşık lavabosuna koyun.
  • Düzenli olarak su denetimi yaptırın
  • Yalnızca talep olursa konuklarınıza su ikram edin

Ek Kaynaklar

*AcornVac Vacuum Plumbing Systems
www.acornvac.com/download/Estimated%20Water%20Savings-Restaurant.pdf
Simple formula for calculating annual water use from commercial toilets

*Alliance for Water Efficiency
www.allianceforwaterefficiency.org/
They have a number of pages dedicated to water efficiency in foodservice and with foodservice equipment.

*Green Plumbers Association
www.greenplumbersusa.com/
National training and accreditation program. Lists certified green plumbers and products.