Sorumlu Enerji Kullanımı

Sorumlu Enerji Kullanımı

Restoranlar, metrekare başına ortalama bir ticari binanın neredeyse üç katı enerji tüketmektedir. Uzun çalışma saatleri, özel ekipmanlar ve yoğunluk, önemli enerji tüketimin çoğunu oluşturur, ancak genel olarak gıda servisi binalarının enerji tüketimi aşırıdır ve çoğu zaman enerji israfa neden olmaktadır.

Grafik, gıda servisi operasyonlarında enerji kullanımının ortalama dağılımını göstermektedir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, enerji kullanımının en büyük kısmı yemek pişirme ve yemek hazırlama ile tüketiliyor ve bunu ısıtma, havalandırma ve soğutma (HVAC) takip ediyor.

* https://www.sustainablefoodservice.com/cat/energy-efficiency.htm

Restoranlar, enerji yönetimi konusunda bir çok zorluk ve fırsatla karşı karşıyadır. Bu nedenle verimli enerji kullanımını sağlamak, karlılığı artıran, sera gazı emisyonlarını azaltan ve doğal kaynakları koruyan bir uygulamadır.

Restoranınızda Enerji Tasarrufu Yolları

Buzdolapları ve Diğer Restoran Ekipmanları

Energy Star sertifikası şu anda sekiz kategoride mevcuttur: ticari sıcak gıda saklama dolapları, katı ve cam kapılı buzdolapları ve dondurucular, fritözler, buharlı pişiriciler, buz makineleri, fırınlar (konveksiyonlu ve kombine fırınlar), ızgaralar ve bulaşık makineleri. Bu enerji tasarruflu ürünler, ürün kategorisine bağlı olarak standart modellere göre % 10 ila % 70 arasında enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca AA++ dereceli enerji tasarruflu ekipmanları tercih ederek düşük işletme maliyetleri elde edebilirsiniz.

 Restoranınız için bazı ipuçları:

  • Bakım ve onarım. Sızdıran gömme buzdolabı contaları, kapanmayan dondurucu kapıları, düğmeleri olmayan pişirme aletleri - tüm bu “enerji kayıpları” her ay boşa harcayacağınız paraya eşittir.
  • Kullanmıyorsanız kapatın. Ekipmanınızı faydalı bir iş yapmadığında açık bırakırsanız, bu size maliyet olarak geri döner. İhtiyaç duyduğunuz anda yalnızca ihtiyacınız olan ekipmanı kullandığınızdan emin olun.
  • Energy Star sertifikalı cihazları seçin. Yeni ekipman almayı düşünüyorsanız, satın alma fiyatı, yıllık enerji maliyetleri ve ekipmanla ilişkili diğer uzun vadeli maliyetleri içeren kullanım ömrü maliyetleri açısından düşünün. Yüksek verimli cihazlar ilk aşamada daha pahalıya mal olabilirken, daha düşük faturaları fiyat farkını telafi edebilir.
  • Ekipmanlarınızın performansını gözden geçirin. Mutfak ekipmanınızın performansı zamanla değişir. Termostatlar ve kontrol sistemleri arızalanabilir, kalibrasyon dışına çıkabilir. Cihazlarınız, soğutucunuz, bulaşık makineleriniz ve sıcak su ısıtıcılarınız üzerinde düzenli bir termostat kontrolü yapmak için zaman ayırın.
  • Akıllıca pişirin. Pişirme yöntemlerinizi ve menünüzü inceleyin; Misafirleriniz için yemek pişirirken daha enerji verimli cihazlar kullanmayı deneyin.

Aydınlatma

Aydınlatma, önemli bir enerji kullanım kaynağıdır. Bir restoranın toplam enerji kaybının ortalama %13'ünü oluşturur. Energy Star sertifikalı aydınlatma ürünleri, daha az enerji kullanırken iyi performans sunmaktadır. Energy Star sertifikalı aydınlatma ürünleri, kalite ve çekici tasarımı günümüzün en yüksek enerji verimliliği seviyeleriyle birleştirir. Energy Star sertifikalı ekipmanlar tipik olarak geleneksel aydınlatma tarafından tüketilen enerjinin dörtte birini kullanır ve ışığı standart ekipmanlara göre daha verimli ve eşit bir şekilde dağıtır. LED içeren enerji tasarruflu ampuller, geleneksel aydınlatmaya göre %80'e kadar daha az enerji kullanır ve 25 kata kadar daha uzun süre dayanabilir.

 Restoranınız için bazı ipuçları:

  • İki seviyeli anahtarlama kullanın. İki seviyeli anahtarlama, aydınlatma sistemini kontrol etmenizi sağlar. Örneğin, iki seviyeli anahtarlama, tam aydınlatma gerekmediğinde odadaki ışıkların yarısını kapatmanıza olanak tanır.
  • Işıkları kısın. Dimmerler hem LED'ler hem de CFL'ler için mevcuttur (kısılabilir CFL'ler kullandığınızdan emin olun). Gün ışığı kısıcıları, mevcut serbest ve doğal gün ışığı miktarına göre oda ışıklarını otomatik olarak karartan özel sensörlerdir.
  • Gün ışığı sensörlerini (fotoseller) deneyin. Dış aydınlatma sistemlerinin verimsiz yanı, gün boyunca dışarıdaki ışıkları açık bırakarak enerji ve para israfına neden olmalarıdır. Gün ışığına göre ışıkları otomatik olarak açıp kapatan gün ışığı sensörleri kullanılarak bu sorun önlenebilir.
  • Ek enerji tasarrufu için Açık / Kapalı ve ÇIKIŞ tabelalarını LED aydınlatma ile değiştirin.
  • Boş alanlarda ve gün ışığının yeterli olduğu yerlerde ışıkları kapatın. Bu kulağa basit gelebilir, ancak sayısız restoran, boş yere ışıkları ve ekipmanı çalışır durumda bıraktığı için ayda yüzlerce lirayı boşa harcıyor.

Isıtma ve Soğutma

Isıtma ve sıcak su, ortalama bir restoranın enerji harcamasının % 40'ını oluşturuyor. Restoranlar, termostatı ayarlayarak ve su ısıtıcısı giderlerini azaltarak önemli ölçüde enerji ve para tasarrufu sağlayabilir. Energy Star sertifikalı havalandırma fanı modelleri, standart modellere göre %70 daha az enerji kullanır ve sertifikalı tavan fanı/ışık kombinasyon birimleri, geleneksel ünitelere göre  %50'nin üzerinde daha verimlidir. 

 Restoranınız için bazı ipuçları:

  • Hava filtrenizi düzenli olarak değiştirin. Filtrenizi her ay, özellikle yoğun kullandığınız aylarda (kış ve yaz) kontrol edin. Filtre bir ay sonra kirli görünüyorsa değiştirin. Filtreyi 3 ayda bir değiştirin. Kirli bir filtre hava akışını yavaşlatır ve sistemin ortamı sıcak veya serin tutmak için daha fazla çalışmasını sağlayarak enerji israfına neden olur.
  • Isıtma, havalandırma ve soğutma ekipmanınızı yıllık olarak ayarlayın. Isıtma ve soğutma sisteminizin yıllık olarak ayarlanması verimliliği ve konforu arttırır.
  • Programlanabilir bir termostat kurun. Programlanabilir bir termostat, belirli zaman aralıklarında kullanılmayan alanlar için idealdir.
  • Bulaşık makinenizde daha düşük su sıcaklıkları kullanın. Ulusal Restoran Birliği’ne göre, yemek servisi endüstrisinde zorunlu bulaşık yıkama sıcaklıkları yaklaşık 60 derecedir. Bölgeniz için gereklilikleri iki kez kontrol edip, ardından su sıcaklığınızı optimize edin, böylece olması gerekenden daha sıcak su kullanmayın.
  • Isıtmasız el kurutma makineleri tercih edin. Isıtılmış hava yerine basınçlı hava ile kurutan enerji verimli el kurutma makineleri, standart bir el kurutma makinesinden %80'e kadar daha az enerji kullanabilir.
  • Mutfağınızdaki ortam sıcaklıkları çok yüksek olduğunda, soğutma ekipmanınız yiyecekleri soğuk tutmak için çok daha fazla çalışır. Ortam ısısını minimumda tutarak, erişim kapılarınızın ve soğutucularınızın en verimli şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Mutfak davlumbazları. Mutfağınızdaki sıcak havayı çıkarmaya yardımcı olması için bulaşık makinelerinizin ve buhar ekipmanlarınızın üzerinde davlumbaz kullanın.

Personel Eğitimi

Enerji tasarruflu ekipman satın almanın yanı sıra, maliyetlerinizi azaltmak sizin ve çalışanlarınızın omuzlarına düşer. Yeni planınızda başarılı olmak için ekibinizin yönergelerinizi anlaması çok önemlidir.

 Restoranınız için bazı ipuçları:

  • Kurallarınızı belirleyin. Enerji tasarrufu kurallarınızı çalışan el kitabınızda ve yeni çalışanlarla yaptığınız tüm eğitim oturumlarında doğru bir başlangıç yapmak için vurguladığınızdan emin olun.
  • Hatırlatıcılar. Görsel destekleme olmadan, tüm kuralları hatırlamak zor olabilir. Lavabonuzun üzerine, ışık anahtarlarınızın yanına ve mutfağınızın herhangi bir yerine çalışanlarınızın kuralları takip etmesine yardımcı olacak hatırlatıcılar koyun.

Aşağıdaki ek kılavuzlar ve kaynaklar, işletmenizin enerji ihtiyaçlarını kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir.