Kaynakları Çeşitlendirme

Kaynakları Çeşitlendirme

Gıda fazlanız yeniden amaca uygun bir şekilde bir girdi olarak kullanılamazsa veya bağış olarak geri dönüştürülemezse, onu çöpe göndermekten kaçınmak için her türlü çabayı göstermelisiniz. Gıdalar, çöplüklerde çürüdüğünde, güçlü sera gazı emisyonları üretir ve bu da iklim sorunu açısından çok önemlidir. Fazla gıda, hayvan yemi olarak yeniden kullanılabilirse veya kompostlama gibi yöntemlerle toprağa geri kazandırılırsa, değerli besinlerin besin döngüsüne geri döndüğü daha döngüsel ve sağlıklı bir sistem yaratabiliriz. Böylece gıda üretirken kaynakları korumaya, emisyonları ve atıkları azaltmaya ve daha fazla insanı beslemeye yardımcı oluruz.

1. YEREL MEVZUATLARI ANLAMA

Gıda atıklarını düzenli depolama alanlarından uzaklaştırma seçenekleri, politikaya, altyapıya ve kapasiteye bağlı olarak ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Kompost, anaerobik çürüme veya hayvan yemi olarak gıda atıklarını değerlendirme seçenekleri bulunmaktadır. Gıda atıklarının çöplüğe gitmesini önlemek için ülkenizdeki seçenekler hakkında ayrıntılar ve tavsiyeler hakkında yerel atık yönetimi firmanız veya bir çevre danışmanlık hizmeti veren şirketle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, daha fazla bilgi edinmek ve aksiyon alabilmek için gıda atıkları ile ilgili mevzuatlara bakmakta fayda var.

2. SEÇENEKLERİNİZİ KEŞFEDİN VE ÇÖZÜMLERİ UYGULAYIN

Oluşan gıda atıklarının yerinde yönetimi ve dışarıda yönetimi seçeneklerini keşfedin.

Örneğin:

  • İşletmenizdeki atıkları ölçmeye ve yönetmeye yardımcı olan «Leanpath» veya «Winnow» gibi yerinde izleme teknolojilerini inceleyebilirsiniz. Ürün bazında atığın izlenmesi, azaltmaya yönelik temel stratejilerin belirlenmesine yardımcı olacaktır ve zaman içinde atık üretiminin önlenmesi üzerindeki etkisini göreceksiniz.
  • Hayvan yeminde kullanılmak üzere gıda fazlalıklarını gönderebileceğiniz yerel bir ortak bulabilirsiniz. Hayvanları gıda atığı ile beslemenin, bir sonraki en iyi geri dönüşüm yönteminden 20 kat daha fazla karbon tasarrufu sağladığı tahmin edilmektedir.
  • Atıklarınız için endüstriyel kullanım seçeneklerini bulun:
    1. Atıkları metan gazıyla elektrik enerjisine dönüştüren anaerobik çürütme tesisleri bulmak.
    2. Katı yağları, sıvı yağları ve gresleri biyoyakıta dönüştürmek.
  • Atık gıdalarınızı düzenli olarak almak ve ticari bir kompost veya anaerobik çürütme tesisine taşımak için bir atık taşıma şirketi ile sözleşme yapın.
    Nakliye firmasının, kokuları azaltmak için geri göndermeden önce organik atık kutularını temizlediğinden emin olun. Atıkları gönderdiğiniz tesiste hangi atık türlerinin kabul edildiğini öğrenmelisiniz (ör. kemikler, peçeteler vb. mi yoksa yalnızca meyve ve sebzeler mi). Çünkü farklı katı atık tesisleri farklı tür malzemeleri kabul eder. Zamanla, organik atıkları ayırma ve nakliyeciden gelen raporları analiz etme, kuruluşunuzdaki temel atık nedenleri hakkında size fikir verecektir. Böylece, satın alma, personel süresi ve atık taşıma maliyetlerinden tasarruf sağlayan gıda atık azaltma çözümlerini ortaya çıkaracaktır.
  • Eğer alanınız varsa ve yapabiliyorsanız, yerinde kompostlama veya çürütme sistemi kurun.
    Kompostlama, kurutucu ve çürütücü ile çevre düzenlemesi, bahçecilik veya tarımda kullanılmak üzere dağıtılabilen veya satılabilen gübre üretebilirsiniz. Koku ve haşere risklerini yönetme stratejilerinin yanı sıra bu çözümlerin gerektirdiği alan konusunda da dikkatli olun.
  • Fazla gıdalarınızı hayvan barınaklarına bağışlayarak atık olmasını engelleyin.
    Hayvan barınakları hayvanları besleyebilmek için gıda fazlalıklarınızı almak için gönüllü olacaktır. Bunun için ilgili belediyeniz veya bölgenizde yer alan hayvan barınağı ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Satılmayan yemeklerinizi gün sonuna doğru daha uygun fiyatla satışa çıkarın.
    İster satılamayan yemek ve gıdaların satışa çıkarıldığı online aplikasyonlara üye olarak, ister kendi kampanyalarınız ile gün içinde satılamayacağını ve tüketilemeyeceğini düşündüğünüz yemekleri uygun fiyatlı teklifle hem satışa çevirebilir hem de atığa dönüşüp çöpe gitmekten kurtarabilirsiniz.

3- ÇALIŞANLARINIZI EĞİTİN VE MÜŞTERİLERİNİZİ BİLGİLENDİRİN

Nakliye firması veya kompost/çürütme sistemini belirledikten sonra, gıda atık kutularında gıdaları bertaraf eden çalışanlarınız kontaminasyonu önlemek için eğitim almalıdır.

4- VERİ TOPLAYIN

Yönlendirdiğiniz gıda atıklarıyla ilgili veri toplamak, hedeflere yönelik ilerlemeyi değerlendirmek, devam eden sorun alanlarını anlamak ve yeni müdahale çözümleri oluşturmak için çok önemlidir. Bu veriler, operasyonlarınızın bütünsel anlayışına katkıda bulunabilir ve iyileştirilmesi gereken alanları belirleyebilir.
Veriler, yazılım teknolojileri (Leanpath, Sıfır Atık Bilgi Sistemi gibi) kullanılarak, atık taşıyıcılarından özel raporlar talep edilerek ve hatta personellerinizin basit tabloları doldurmasını sağlayarak toplanabilir.