Bağış

Bağış

Kullanamayacağınız veya satamayacağınız çok sayıda gıdanın olması kar-zarar tablonuz için asla iyi değildir. İster yavaş hareketliliğin olduğu bir hafta olsun, ister aşırı üretim veya yanlışlıkla aşırı sipariş nedeniyle olsun, deponuzda çok sayıda hala tüketilebilir özellikte gıda bulursanız, bunları işletmenize yakın bir gıda bankasına, aşevine veya hayvan barınağa bağışlayabilirsiniz. Hala tüketilebilir özellikteki fazla miktardaki gıdalarınızı bağışlayarak, topluluğunuzdaki aç insanlara besleyici yiyecekler sağlamaya yardımcı olabilir ve çöp sahasına gönderdiğiniz yenilebilir yiyecek miktarını en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Unutmayın çöpe atılan her gıdayla birlikte o gıdanın üretilmesinde kullanılan su, enerji, işgücü gibi diğer kaynakları da çöpe atmış oluyorsunuz.

1-BAĞIŞ İÇİN SORUMLULUKLARI BELİRLEME

Yemek bağışına yönelik çalışmalarınıza lider olarak bir veya iki personel atayın. Sorumlulukları şunları içermelidir:

  • Nelerin bağışlanabileceğini ve gıdanın bağış için nasıl güvenli bir şekilde hazırlanacağını öğrenmek (soğuk zinciri korumak, yiyecekleri güvenli bir şekilde muhafaza etme vb).
  • Gıda bankaları ve aşevleri ile olumlu ilişkiler kurmak ve sürdürmek.
  • Marka yönetim veya kurumsal iletişim veya franchise yönetim birimi ile iletişim kurmak.
  • Gıda bağışı işlemlerini ve toplamayı aktif olarak izlemek.
  • Programın başarısını ve kıyaslama sonucunu personel ile paylaşmak.

2-GIDA GERİ KAZANIM ORTAKLARINI BELİRLEME

Çoğu büyük şehirde, teslimatları planlamak, size malzeme sağlamak ve personeli uygun gıda bağışı uygulamaları konusunda eğitmek için sizinle birlikte çalışacak birden fazla gıda kurtarma ve bağış organizasyonu vardır. Bir gıda bağış ortağı bulma ve seçme konusunda tavsiyeler için Tarım Bakanlığı, veya yerel belediyeler gıda bağışı bağlantısı kurma konusunda yardımcı olabilir.

Bağış ortağı ararken, aşağıdaki beklentileri karşılayabildiklerinden emin olun:

  • Gıdanın raf ömrü süresinde gıdayı düzenli toplama kapasitesi olması
  • Acil durumlara cevap verebilme kapasitesi olması
  • Gıdalarınızı bağış için kabul ediyor olması
  • Gıdaların özelliklerine uygun taşıma ekipmanına sahip olması
  • Gıdaları bağış olarak aldığında size vergi indiriminden faydalanabilmeniz için fatura verebilmesi

3-GIDA BAĞIŞLARINI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YAPIN

Gıda güvenliği kritiktir! Gıda bağışı ortağınızın etiketleme ve saklama gereksinimleri ile birlikte doğru gıda soğutma ve işleme prosedürlerini izlediğinizden emin olun. Yiyeceklerinizi hızlı bir şekilde “sıcaklık tehlike bölgesinden” çıkarmayı unutmayın.

4-TÜM PERSONELLERİ BİLGİLENDİRİN VE EĞİTİN

Çalışanlar, ortakların işleme prosedürü ve gıda güvenliği gereklilikleri konusunda eğitilmelidir. Bu, ilgili personel ile çok sayıda uygulama şeklinde gerçekleştirilebilir. Bu uygulama biraz zaman ve emek gerektirse de, çoğu şef ve personel yiyeceklerinin yerel toplumu beslemek için kullanıldığını görmekten memnun olacaktır.

5-VERİLERİ TOPLAYIN VE ANALİZ EDİN

Bağışlarınızın ağırlığını ve sıklığını takip etmek, gıdalarınızın tedarikini ve yönetimini hafta hafta daha iyi anlayabilmenize ve eğilimleri görmenize yardımcı olacaktır. Yer gıda kurtarma ortağınız bu konuda size yardımcı olabilir, bu yüzden sormaktan çekinmeyin!

Toplumda ihtiyacı olanlara bağış yapmak harika olsa da, satın alma veya gıda üretimi kararlarınızı doğru şekilde planlamanıza, kendi maliyetlerinizde tasarruf yapılacak noktaları görmenizde bu veriler fayda sağlayacaktır. Hacim veya ağırlık ölçülerine ek olarak, aşağıdaki program başarısı göstergelerini takip etmeyi atlamayın:

  • Varsa, yıllık, çeyrek ve aylık olarak gıda atık azaltma verileri
  • Bağışlanan gıdanın TL ve ağırlık olarak % değeri
  • Bağışlanan yemek sayısı