Dünya’da ve Türkiye’de Gıda Atıkları
Popülasyon artışı ve bunun getirdiği üretim furyası ile artışa geçen atıklar, birden çok alanda olumsuzluğunu göstermeye başladı bile. Dünya’da artışa geçen popülasyon, lojistik sorunlar, tedarik zincirindeki kırılmalar ile birlikte atıkların ortaya çıkmasına yol açtı. Ayrıca, hassas ürünlerin uzak noktalara teslimatının artması ve tropik meyveler gibi ürünlerin globalda tüketiminin artması da bu kırılmaya neden oldu.
Ülkemizde de artan popülasyon ve bunun getirmiş olduğu sorunlarla birlikte artan atıklar, önümüzdeki yıllarda daha da artarak bir sorun haline gelecektir.
- Eğer tahmin edildiği gibi dünya nüfusu 2050 yılına kadar 9,6 milyara ulaşacak olursa, bugünkü üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı devam ettirmek için üç kat daha büyük bir dünyaya ihtiyacımız olacak. Yükselen dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için, gıda üretiminin mevcut miktara göre %60 oranında artması gerekmektedir.
- Bununla birlikte her yıl üretilen gıdanın üçte biri, bir diğer deyişle 1,3 milyar ton yiyecek çöpe atılıyor.
- AB'de ise her yıl yaklaşık 88 milyon ton gıdanın yaklaşık 143 milyar Euro'luk maliyetlerle israf edildiği tahmin ediliyor. Oysa AB'de üretilen gıdanın % 20'si kaybolurken veya boşa harcanırken, en az 55 milyon insan kendi kendini beslemek için mücadele ediyor.
- Türkiye'de yılda 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Üretilen meyve ve sebzenin yüzde 50'si israf oluyor. Her gün 4.9 milyon ekmek çöp oluyor.
- Bu israfın en büyük kalemlerinden biri de hizmet sektöründe yaşanıyor. Kafe, restoran, otel vs. gibi işletmelerde işletme başına yılda ortalama 4.2 ton gıda israf ediliyor. Ayrıca yine işletme başına 2000 ton içecek dökülüyor.
- Gıda kayıp ve atıkları, açlık ve yetersiz beslenme ile birlikte küresel sorunlar arasında ilk sırada yer almakta ve çiftçiler, tüketiciler ve gıda değer zincirindeki diğer paydaşlar için yüksek düzeyde bir ekonomik zarara yol açmaktadır. Böylelikle ekonomik kayıp ve çevre üzerinde olumsuz etkilere sebep olmaktadır.