Ereğli Siyah Havucu

Ereğli Siyah Havucu

2018-12-28 19:32:15

 

Ereğli yöresinin toprağında kucaklayıp büyüttüğü, iklimiyle, suyuyla kendine özel kıldığı siyah havucun Ereğli ilçesinde üretimi 1940 yılında başlamış olup, ürünün %100'e yakın verimlilikle üretildiği ilçe Türkiye genelinde siyah havuç üretimiyle öncü konumdadır. Yöre için başlıca geçim kaynaklarından birisi olan Ereğli siyah havucu; Kuzukuyusu, Pınarözü, Sazgeçit, Selvili, Âşıklar, Türkmen, Çiller, Kamışlıkuyu köyleri başta olmak üzere Ereğli merkezde ve Ereğli ilçesinin tüm köylerinde toplamda 10.000 dekarlık bir alanda yetiştirilmektedir. Özel olarak Ereğli bölgesinde bulunan ve aslında bir antioksidan olan “antosiyanin” adı verilen bir pigment cinsi bu özel havuca mor rengini vermekte ve bu toprak özelliğinden ötürü diğer bölgede üretilen havuçlardan ayrılmaktadır. Havuçlarda bulunan askorbik asit genel olarak 4 ila 10 mg olarak bulunmaktadır ancak Ereğli’nin özel toprağında yetişen siyah havuçlarda bu oran 26.40 mg’a çıkmakta, bu da Ereğli Siyah Havucu’nu askorbik asit açısından önemli bir besin kaynağı olarak kılmaktadır. Ereğli toprağının bir başka özelliği de kireç ve potasyum oranının 0.5 seviyesi ile diğer bölgelere kıyasla yüksek olması ve bu yüksek oranın siyah havuç üretiminde büyük bir avantaj sağlamasıdır. Türk Mutfağı’nın geleneksel içeceklerinden olan şalgam suyunun da ana maddelerinden biri olan Siyah Havuç, ihraç kalemi olarak da önemli bir üründür. Doğal gıda boyası, vücut ve güneş yağı olarak kozmetik sektöründe; havuç konservesi, dondurması, reçeli, suyu veya sofralık olarak ise gıda sektöründe kullanılan Ereğli Siyah Havucu için 2014 yılında menşe adı* türünde coğrafi işaret için başvuru yapılmış olup, 2017 yılından itibaren Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş olan 216. ürün olmuştur. 

*Coğrafi işaret korumasına konu edilen ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tamamı, sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise bu durumda bulunan coğrafi işaretlere “menşe adı” denmektedir.